Espoon piispa Kaisamari Hintikan aloitteesta toteutunut avoin Ilmasto muuttuu – millaisia ovat tulevaisuuden toivon näköalat? – verkkotapahtuma kokosi 20.4.2021 reilu 70 osallistujaa keskustelemaan toivosta ja ilmastosta. Tapahtuman järjestivät yhteistyössä Aalto Sustainability, Espoon hiippakunta ja Kirkko Espoossa. Järjestäjätiimi – Aalto-papit Anna Poutiainen ja Anu Morikawa sekä Aalto Sustainabilityn Meri Löyttyniemi ja Jasmin Järvinen – kokosi hienon tapahtuman, josta kokoan pienen kuvauksen tässä blogissa.
Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä avasi Toivo ja ilmasto -tapahtuman ja viittasi yhdysvaltalaiseen Brené Browniin. ”Toivo mielletään usein tunteeksi, mutta tutkijaprofessori Brené Brownin mukaan toivo on enemmänkin ajattelutapa, yhdistelmä tavoitteiden asettamista, sitkeyttä ja sisukkuutta niiden saavuttamiseksi, sekä uskoa omiin kykyihinsä”, tiivisti Niemelä.
Toivon ja ilmaston tuominen samaan tapahtumaan avasi mahdollisuuden tarkastella, miten tekniikka ja teologia voivat täydentää toisiaan. Tarvitaan tiedettä ja monitieteellistä tutkimusta, myös humanistista, yhteiskuntatieteellistä ja teologista tutkimusta, että saadaan liikkeelle riittävää asennemuutosta ja sitä kautta hidastettua ilmaston lämpenemistä.
Alustuspuheenvuorossaan piispa Kaisamari Hintikka pohti toivon tematiikkaa tässä ajassa toivon historian valossa, miten ”toivoa on eri aikoina pidetty epätoivottavana tunteena ja toisaalta uudistumisen ja toiminnan edellytyksenä. Ollakseen oikeutettua toivon on perustuttava tietoon ja toimintaan. Keskeinen kysymys on, miten voimme toimia ilmasto-oikeudenmukaisesti paikassa ja ajassa, jotta toivo olisi myös tulevilla sukupolvilla”, sanoi piispa Hintikka.
Professori Peter Lund Aalto-yliopistosta alusti ilmastonmuutoksen hillinnästä globaalista ja kansallisesta näkökulmasta. Teologian tohtori Pauliina Kainulainen avasi alustuksessaan, että yksilön mielenmuutokseen saa syviä ja vaikuttavia välineitä hengellisyydestä. Sen lisäksi toki tarvitaan yhteisöjen ja yritysten vastuuta ja mielenmuutosta.
Alustusten jälkeen me osallistujat kävimme ryhmäkeskusteluja Erätauko -menetelmällä, joissa pohdimme, millaista toimintaa tarvitaan jatkossa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja keitä pitäisi kutsua saman pöydän ääreen keskustelemaan aiheesta.
Lopuksi piispa Hintikka tiivisti päivän keskusteluja. ”Klassiset hyveet kohtuullisuus, oikeudenmukaisuus, viisaus ja rohkeus sopivat ratkaisun avaimiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa”, hän sanoi. Piispa toi myös esille keskustelijoiden yhteisen toiveen, että tämänkaltaisia eri toimijoiden yhteisiä foorumeita tarvitaan jatkossakin ilmastokriisin ratkaisussa.
Tapahtuman jälkeen Aalto-pappina työskentelevä Anu Morikawa kertoi, että kirkon ja Aalto-yliopiston yhteinen verkkotapahtuma oli onnistunut kokeilu luoda foorumi dialogille ja erilaisille ajattelutavoille ilmastonmuutokseen ja toivoon liittyen. ”Tilaisuudesta on tullut paljon hyvää palautetta ja kiitoksia. Teknisesti taitavasti ja upeiden puhujiemme; Kaisamarin, Peterin ja Pauliinan ajatuksia herättävät ja kiinnostavat puheenvuorot loivat tapahtumalle hyvät lähtökohdat. Myös uusia tulevaisuuden yhteistyömuotoja saattoi lähteä kehittymään,” kiittelee Morikawa.
”Ajattelen, että teimme pilottimaisesti jotakin tavanomaisesta poikkeavaa, kun toimme yhteen tekniikan, teologian ja niitä molempia yhdistävän toivon elementit ja tematiikan. Suuri kiitos kaikille mukana olleille!”, tiivistää Anu Morikawa.
Minna Törrönen
vs. asiantuntija, Espoon hiippakunnan tuomiokapituli
Kuva tapahtuman sanapilvestä.
Ilmasto muuttuu tapahtuman aineisto