Espoon hiippakunnan blogissa seuraamme hiippakunnan elämää tuomiokapitulin ja seurakuntien työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kirjoitusten kautta. Lähetyssihteeri ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Menni Nousiainen kirjoittaa kokonaisvaltaisesta lähetysnäystä. Hän työskentelee kirkon mission parissa Mäntsälässä, valtakunnallisesti ja maailmanlaajasti.
Maalaan mielessäni kuvaa lähetyksestä. Edeltä mennyt pastori Antti Vasari toivotti minut aikanaan tervetulleeksi rajattomaan ja rannattomaan lähetykseen. Hänen kuvauksensa lähetyksestä on pitänyt paikkansa näihin päiviin saakka ja uskoisin sen olevan näin myös tulevaisuudessa. Juuri se tekeekin lähetyksestä, kirkon missiosta, niin erinomaisen. Rajattomuus. Lähetyssihteerin työssä pääsen näköalapaikalle kirkon monialaisesta ja erittäin monipuolisesta työstä, koska lähetys ei ole yksi työala, vaan kirkon tehtävä, missio. Se koskettaa kaikkia ja kaikki koskettaa sitä.
Lähetys on seurakunnan työn pohjavire ja kirkon kivijalka. Ilman lähetystä meillä ei olisi kristillistä kirkkoa täällä Suomessa. Vaikka lähetys on mahtava ja perinpohjainen, sillä on seurakuntatyössä näkemykseni mukaan kapea asema. Lähetyksen voidaan ajatella olevan toimintamäärärahojen jakamista lähetyskohteisiin tai piiriläisten tekemien käsitöiden myymistä myyjäisissä, jolloin lähetys keskittyy varainhankintaan.
Minun lähetysnäkyni on kokonaisvaltainen. Se alkaa kotoa. Naapurin huomioimisella, tervehtimisellä ja huolehtimisella. Se on ystävällisyyttä ja avunantoa toinen toisiamme kohtaan. Se laajenee kauimpaankin lähimmäiseen ihmisten päättämien valtioiden rajojen yli. Emme ole voineet päättää minne synnymme. Sen vuoksi meidän kaikkien on huolehdittava maailman ihmisistä ja luomakunnasta.
Lähetyskäsky kehottaa meitä menemään kaikkeen maailmaan ja tekemään tekoja. Toisinaan teot eivät ole aktiivisia. “Silloin hän vastaa heille: Totisesti: kaiken, minkä te olette jättäneet tekemättä yhdelle näistä vähäisimmistä, sen te olette jättäneet tekemättä minulle” (Matt. 25:45). Näin ollen tekemättä jättämisetkin ovat tekoja. Martin Luther King on myös sanonut viisaasti: ”Pahinta ei ole pahojen ihmisten pahuus vaan hyvien ihmisten hiljaisuus.” Lähetys ei ole ainoastaan kauniita sanoja tai passiivisuutta vaan aktiivisia ja rohkeita tekoja paremman maailman puolesta. Meidät jokainen on kutsuttu seuraamaan Jeesuksen esimerkkiä ja tekemään lähetystä.
Oppia ikä kaikki, sanotaan. Elämä on jatkuvaa oppimista. Mitä voisimme oppia eri tavalla ajattelevalta naapurilta, maahanmuuttajalta tai kaukana asuvalta lähimmäiseltä? Uuden oppiminen ja uteliaisuus maailmaa kohtaan vievät meitä eteenpäin elämässä. Rajattomiin ja rannattomiin maalausmaisemiin.
Kun ajattelen lähetystä, milleniaali-generalistina mieleeni maalautuu kuva värikkäästä maailmasta. Tarkastelen sitä useasta eri suunnasta, ehkäpä jopa nurinkurin ja “laatikon ulkopuolelta”. Toimiessani saatan maalata yli ääriviivojen, kokeilen ennakkoluulottomasti erilaisia ja uusia tekniikoita, ja käytän rohkeasti useita sävyjä. Koen myös lähetyksen olevan dynaamista, eteenpäin pyrkivää ja maailmanlaajaa. Viesti on sama, vain maalaustekniikat vaihtelevat maalaajien, kontekstin, välineiden, taustapohjien ja aikakauden mukaan.
Millainen kuva lähetyksestä maalautuu sinun mieleesi? Millaisen muodon lähetys sinun arjessasi saa?
Menni Nousiainen
lähetyssihteeri, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori
Mäntsälän seurakunta
Kuva: TeeFarm