Tällä kertaa kirjoitimme yhdessä siitä, mitä olemme etätyöoloissa oppineet:
Päivi: Etätyö toimii; lähes samat työvälineet ovat käytössä kuin virastollakin. Teams-kokoukset ovat toimineet hyvin ja niiden käyttöä voimme varmaan hyödyntää paremmin jatkossa kun koronaepidemiatilanne on ohi. Työmatkoista säästyvän ajan voi hyödyntää vaikkapa lounaskävelyyn tai pidempään aamukahvista nauttimiseen. Liikenteen vähentyminen on myös ympäristöystävällistä, mikä ei ole suinkaan pieni asia huomioitavaksi. Yhteisiä aamun rukoushetkiä kaipaan sekä työtovereiden tapaamista sekä lähityöskentelyä heidän kanssaan. Niin paljon ja nopeasti tulee hoidettua hetkessä, kun ihmiset tapaavat kasvokkain.
Kaitsu: Jos on kotona rauhallinen työskentelytila (niin kuin minulla on), etätyö mahdollistaa paremman keskittymisen laajempiin asiakokonaisuuksiin kuin työskentely virastolla. Varsinkin kun voi samalla kuunnella hyvää musaa taustalla. Kaikilta muilta osin etätyö on työsuorituksena kokemukseni mukaan hitaampaa ja tehottomampaa kuin normityö työpaikalla.
Pilvi: Olen miettinyt työpäivän rytmin ja rakenteen merkitystä. Kotitoimistossakin olen rytmittänyt päivän pienillä asioilla, jotka tuovat päivään raamit. Olen kaivannut erityisesti yhteisiä aamun rukoushetkiä työyhteisön kanssa. Olen aloittanut kotonakin aamut pienellä rukouksella ja esirukouksessa liittänyt työkaverit, hiippakunnan seurakunnat ja koko Kristuksen kirkon päivääni mukaan. Minulle viraston hyvät työskentelyolosuhteet ovat aina olleet asia, josta olen ollut erityisen kiitollinen. Kotona en saa ergonomiaa läheskään samalla tasolle. Luovuus työskentelypisteiden järjestämisessä ja huonekalujen ja tilojen uudenlaisessa käytössä on kuitenkin lisääntynyt. Kotona työskentelyssä olen iloinnut siitä, että on rauhallinen tila keskittymiselle ja ajatus- & kirjoitustyötä on siksi helpompi tehdä. Virastolla puolestaan yhdessä hoidettavat asiat ovat edenneet helpommin ja mukavammin ja huomaan, kuinka työn erilaisten kysymysten pohdiskelu yhdessä on merkityksellistä.
Caro: Etätyö on opettanut arvostamaan normaalin toimistotyön arkea ja omaa työhuonetta. Olen huomannut, että on hyvä erottaa työpäivän alkaminen normaalista aamuarjesta aamukävelyllä tai muulla siirtymäriitillä. Kotona tehtävä työ vaatii enemmän suunnittelua ja sen pohtimista, mikä on välttämätöntä tehdä nyt ja mitä täytyy siirtää myöhemmäksi, sillä kaikkia työtehtäviä ei ole mahdollista tehdä kotitoimistolta käsin. Onneksi meillä oli valmiiksi hyvät tekniset valmiudet etätyöskentelyyn ja käytössä sähköinen asiointi. Työkavereiden tapaamista kasvokkain kaipaa enemmän kuin olisi uskonutkaan. Monia asioita on ollut helpompaa hoitaa kasvotusten. Työstä nousevien ajatusten ja ongelmien jakaminen työtoverin kanssa on ollut helppo tapa keventää omaa työtekoa lähityöskentelyssä.
Anssi: Tämä kaikki on tuntunut oudolta ihmiskokeelta. Että katsotaan mitä tapahtuu, kun yht´äkkiä laitetaan etätyövanhemmat ja etäkoululaiset samaan tilaan useaksi viikoksi (tai kuukaudeksi). Parhaiten tilannetta kuvaa sana kaaos. Olen huomannut, että olisi pitänyt ostaa isompi asunto. Onneksi kylpyhuoneen oven saa lukkoon.
Sirpa: Ilokseni olen huomannut oppineeni käyttämään tietokonetta paremmin ja monipuolisemmin, mm. Teams-ohjelma on tuonut uusia ulottuvuuksia työhön. Myös kokoustamisesta olen oppinut uutta. Kun mm. Teamsissa kokoustetaan, pitää opetella uusia tapoja kokouskäyttäytymisestä. Myös oman työpäivän suunnittelu on ollut tehokkaampaa ja työpäivän rytmitykseen on pitänyt opetella aikataulutusta. Näissä kokemus on se, että on hienoa oppia uusia asioita. Mutta en halua oppia olemaan ilman työyhteisöä ja lähityöyhteyttä. Kaipaan työkavereita, yhteisiä hetkiä, yhteistä pohdintaa!
Mika: Alku aina hankalaa – sanotaan. Todellakin. Kotona täytyi järjestää etätyöskentelyä varten kolmelle ihmiselle häiriöttömät tilat ja toimivat yhteydet. Aluksi työskentelin keittiön pöydän luona, josta ei tullut mitään. Joko kaksi kolmesta (sekä koira) kulkivat jääkaapilla tai minä roikuin kylmäkomeron kahvassa kiinni. Siispä rakensin työtilan autotallin perälle tekniseen tilaan. Ei kaikkein viihtyisin, mutta taatusti rauhallinen tila. Välttämätöntä, jotta etätöissä voi työskennellä keskeytyksettä. Tämä toisaalta tekee työskentelystä intensiivistä. Hyvää työskentelytilassa on myös se, että aamulla tulee siirryttyä työpisteelle ja työt voi jättää päivän päätyttyä “lepäämään”. Päivien pituuden rajaus on muuten ollut hankalaa. Lisäksi TEAMS –kokoukset ovat intensiivisiä. Aktiivinen kuunteleminen on kuluttavaa. Uuden työtavan opettelua meille kaikille. Kollektiivista digiloikkaa tässä tehdään. Face2face tapaamisia kaipaan ja haluan ne takaisin sitten, kun poikkeusolot joskus päättyvät. Mutta jokin varmasti muuttuu.
Kati: Etätyön tekeminen nyt on ollut aivan toisenlaista kuin etätyön tekeminen yleensä. Normaalioloissa se on tarkoittanut keskeytyksetöntä työskentelymahdollisuutta rauhallisessa ympäristössä. Nyt se on ollut kiirettä oman työpöydän ääressä kokouksesta toiseen. Olen huomannut, että siirtymät ovat tärkeitä. Kotoa töihin, töistä kotiin, palaverista toiseen, asiasta toiseen. Nyt ne on pitänyt luoda erikseen. Pieni kävely aamulla, työtilan tai työskentelyasennon vaihtaminen palaverien välissä ja työpäivän selkeä lopettaminen ovat tärkeitä, jotta mieli ehtii mukaan. Kaiken kaikkiaan etätyö on tehokkaampaa kuin normityö, kun keskittyminen on parempaa, Teams-alustalla on pystytty nopeassa aikataulussa tekemään yhteistyötä tavalla, joka ei fyysisesti kokoustamalla olisi mitenkään mahdollista.